În perioada 29.01.2015-03.02.2015a avut loc la Universitatea Europei de Sud-Est LUMINA prima ediție a ”Bucharest Model NATO Conference”, activitate care a reunit studenți și elevi din instituții bucureștene, precum și din alte orașe ale țării.
Concepută ca o ”secvență” a unei conferințe mult mai amplă care urmează să se desfășoare în curând în SUA cu participarea reprezentanților din toate statele membre ale Alianței Nord-Atlantice, conferința desfășurată în cadrul UESEL a vizat creșterea nivelului de pregătire a tinerilor elevi și studenți în domeniul studiilor de securitate, îmbogățirea culturii de securitate, din perspectiva modului în care se poziționează România în cadrul NATO și al UE, dar și cunoașterea reciprocă între tinerii participanți. Conferința a cuprins dezbateri în cadrul unor grupuri de lucru, cu participarea tinerilor elevi și studenți, pe domenii importante care se regăsesc în cadrul structurilor de comandă ale NATO, cum ar fi: Comitetul Nord-Atlanic, Comitetul de Afaceri Politice, Comitetul de Planificare a Apărării, Grupul de Planificare Nucleară, Comitetul pentru Parteneriat Euro-Atlantic, etc.
În ziua a doua a conferinței, participanții s-au întâlnit cu membri ai Centrului pentru Geopolitică și Studii de Securitate din Cadrul Departamentului Relații Internaționale și Studii Europene, prilej cu care elevii și studenții au luat cunoștință de preocupările existente în cadrul centrului, precum și de posibilitatea de a desfășura, în viitor, acțivități comune în domeniul studiilor de securitate. Cu această ocazie domnul Lect.univ.dr. Eugen Lungu a făcut o trecere în revistă a rolului și misiunilor pe care le are NATO, într-o perioadă considerată de numeroși specialiști în studii de securitate, ca fiind cea mai dificilă de la încheierea Războiului Rece. A fost remarcat faptul că pentru prima dată după Căderea Zidului Berlinului NATO se confruntă cu două conflicte calde la granițele sale: cel din Siria și cel din Estul Ucrainei. De asemenea, a fost evidențiat specificul misiunilor Aliaței din Kosovo și Afganistan, având în vedere faptul că vorbitorul a participat efectiv la misiuni în cele două teatre de operații militare.