În ziua de 18 iunie 2014, Centrul pentru Geopolitică și Studii de Securitate a Universității Europei de Sud-Est Lumina a desfășurat seminarul științific cu tema "Efecte geopolitice și de securitate ale crizei ucrainene în spațiul european". Activitatea a fos inițiată de către cadrele didactice din Departamentul Relații Internaționale și Studii Europene, pornind de la necesitatea de a descifra și evalua, cât mai bine, consecințele politice, economice, de securitate etc., ale crizei din Ucraina în spațiul european, dar în mod deosebit asupra României.

 

Seminarul științific s-a bucurat de prezența Excelenței sale, domnul Iurie Riniță, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Romania, de un număr important de cadre didactice din învățământul universitar, cercetători, doctoranzi, masteranzi și studenți din nouă universități din țară și străinătate, precum și din patru institute de cercetare. În intervenția sa, ambasadorul Republicii Moldova a remarcat o serie de efecte de ordin politic, economic și de securitate ale crizei ucrainene asupra țării sale, subliniind ideea că anexarea de către Federația Rusă a Peninsulei Crimeea este un act care contravine dreptului internațional, iar regimul de la Chișinău consideră, în prezent, că teritoriul Crimeii este parte integrantă a statului ucrainean. Distinsul oaspete a subliniat, de asemenea, îngrijorările cetățenilor Republicii Moldova referitoare la situația din Transnistria, unde se resimt puternic efectele crizei ucrainene, precum și faptul că există încă o parte importantă a populației republicii care nu este de acord cu apropierea de Uniunea Europeană. În același context, ambasadorul a remarcat faptul că zilele de 27 iunie 2014, când se va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, și ziua de 30 noiembrie 2014, când vor avea loc alegerile generale, sunt două date extrem de importante, ale acestui an, pentru cetățenii moldoveni.

Pe parcursul dezbaterilor, în cele două secțiuni, ceilalți vorbitori au abordat teme foarte diverse: Criza ucraineană și ordinea politică internatională; Criza din Ucraina și dinamica securității în Europa de Est; Ipostaze ale crizei ucrainiene în discursul parlamentarilor români; Surse istorice şi culturale ale naționalismului ucrainean; Reconfigurarea centrilor de putere în Zona Extinsă a Mării Negre; Crimeea, Calul Troian al Federației Ruse; Efectele sancțiunilor internaționale asupra acțiunilor Rusiei în Crimeea; Implicațiile Economice ale Crizei Ucrainiene, etc. În concluzie, dezbaterile au reflectat necesitatea ideii de a se continua observarea și analiza evenimentele politice și de securitate, extrem de complexe, din Ucraina având în vedere, în același timp, efectele produse în spațiul european. S-a subliniat necesitatea găsirii de către autoritățile statului român a unor soluții politice, economice, de securitate etc., cât mai bune, pentru ca România să nu fie o victimă colaterală a crizei ucrainene.