Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene

Centrul pentru Analiză Politică și Studii de Dezvoltare

 a organizat joi, 17 martie, începând cu ora 14.00, în sala 208

Conferința

Identitatea națională a germanilor din România.

Un studiu fondat pe emisiunile „Akzente” difuzate de TVR în perioada 2012-2014

Conferința a fost susținută de Andreea Zamfira

Andreea Zamfira este doctor în științe politice și sociale la Universitatea din București și Université Libre de Bruxelles. Este lector în cadrul departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene al Universității Europei de Sud-Est Lumina, cercetător asociat la Centre d’Étude de la Vie Politique (CEVIPOL) din Bruxelles și la Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales (CEREFREA) din București. A ținut cursuri și la École Doctorale Francophone en Sciences Sociales, la Facultatea de Științe Politice – Universitatea din București. Este autorul cărții Une sociologie électorale des communautés pluriethniuqes, L’Harmattan, Paris, 2012 și al altor lucrări științifice dedicate etnicității și minorităților naționale.

Andreea Zamfira l-a avut ca invitat pe Petru Negură, lector la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Petru Negură este doctor în sociologie la École des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris). Una dintre cele mai importante publicații ale sale este

Ni héros, ni traîtres. Les écrivains moldaves face au pouvoir soviétique sous Staline, L'Harmattan, Paris, 2009.

Două sunt întrebările centrale cărora și-a propus Andreea Zamfira să răspundă: Cum se auto-reprezintă germanii din România ca națiune și cum își definesc ei patria (în germană, Heimat)? Andreea Zamfira a acordat o atenție deosebită memorializării experiențelor traumatice din perioada comunistă – o temă ce revine aproape obsesiv în scrierile (Herta Müller), documentarele („Pașaport de România”) germanilor din țara noastră dar și în interviurile cu aceștia. Analiza acestei „obsesii” ar putea să contribuie la înțelegerea generală a traumelor pricinuite minorităților etnice de către regimurile totalitare dar și la cea a practicilor de rememorare și reconciliere cu trecutul.